четвъртък, 12 декември 2019 г.

Баби разказаха на третокласници от СУ „Георги Измирлиев“ за традициите на Коледа

Как са празнували Коледа по времето, когато самите те са били деца, разказаха на децата от III А клас в СУ „Георги Измирлиев“ бабите на съучениците им Ели, Иво и Мони. Дамите бяха поканени да споделят с третокласниците спомените си за онези години, когато снегът е стигал до пояс, а пързалката е била досами дома им.
И макар че към онзи момент днешните баби са се вълнували по-скоро от игрите, отколкото от традициите, днес те сладкодумно разказаха на децата какво е Бъдник, какви и колко ястия е имало на трапезата, защо задължително на нея са се слагали орехи, лук и чесън и храни, които при готвенето набъбват. Третокласниците бяха особено активни и в отгатването на гатанки, които бабите им задаваха. Гостенките четоха и приказки, от които всяко дете научи най-важното – че преди всичко трябва да бъде добър човек.
Същото им заръча и зам.-директорът на училището Йорданка Кушева, която, заедно с директора Криси Аврамова, бяха специални гости на срещата. На финала й други баби – от певческата група към Пенсионерския клуб „Раховец“, редом с малки изпълнителки от III А, поздравиха децата и техните учители Милена Иванова и Евгени Иванов с песен. На финала всички извиха хоро в очакване на Коледа.
RegNews.

Няма коментари:

Публикуване на коментар