сряда, 30 октомври 2019 г.

Ден на народните будители

„Обичам моята България“- думи, които мотивират учениците на Гимназията
Традиция е всяка година в  Средно училище „Георги Измирлиев“ – гр. Горна Оряховица, тържествено да се  отбелязва Денят на народните будители- първи ноември.
Рано сутринта на 29.10. в часа на класа конферентната  зала на училището  се оказа тясна  за всички ученици и учители, дошли на тържественото отбелязване  на светлия празник.  Ден, в който свеждаме глави пред духовния подвиг и героичната саможертва на хиляди българи-  просветители, книжовници, революционери и родолюбци, превърнали се в светъл пример за подражание и нравствен ориентир на нацията. Българи, изиграли роля в запазването и поддържането на националния дух, в организирането и провеждането на борбата за свобода и в пробуждането на националното самосъзнание,  делото, на които ни кара да се чувстваме горди и достойни.
Ученици от Vб, Хб и ХIа,б клас  запознаха присъстващите с родолюбивата дейност на възрожденците Братя Миладинови, на меценатите Евлоги и Христо Георгиеви, както и с живота и делото на Елена Грънчарова.  Песента „Хубава си, моя горо“, изпълнена от вокална група „ Нота Фреш“, подсили емоцията за предстоящия празник.
Традиция е и в навечерието  на  1 ноември участниците в Литературния  клуб „Ние, четящите и творящите“  да зарадват своите съученици  с поредното издание  на забавното състезание „Обичам моята България“. Всички игри в състезанието бяха свързани с единствения предмет, който се  изучава в „Обичам моята България“ – БЪЛГАРОЗНАНИЕТО. Един час пеене, танцуване, състезателни  игри , съпътствани от бурните емоции на публиката  и забавните недоразумения сред участниците.



Няма коментари:

Публикуване на коментар