четвъртък, 7 ноември 2019 г.

Arduino - електронна платформа с отворен код


Arduino е електронна платформа с отворен код, базирана на лесен за използване хардуер и софтуер. Той е предназначен за всеки, който прави интерактивни проекти.
Ардуино е роден в Института за дизайн на взаимодействието Ivrea като лесен инструмент за бързо създаване на прототипи, насочен към студенти без опит в електрониката и програмирането. Веднага след като достигна до по-широка общност, бордът на Arduino започна да се променя, за да се адаптира към новите нужди и предизвикателства, диференцирайки своето предложение от прости 8-битови дъски до продукти за IoT приложения, носими, 3D печат и вградени среди. Всички дъски на Arduino са напълно отворен код, даващи възможност на потребителите да ги изграждат независимо и в крайна сметка да ги адаптират към техните специфични нужди.
Благодарение на своето просто и достъпно потребителско изживяване, Arduino е използван в хиляди различни проекти и приложения. Софтуерът Arduino е лесен за използване за начинаещи, но достатъчно гъвкав за напреднали потребители. Работи се на Mac, Windows и Linux. Учителите и студентите го използват за изграждане на нискотарифни научни инструменти, за доказване на принципите на химията и физиката или за започване на програмиране и роботика. Дизайнерите и архитектите изграждат интерактивни прототипи, музикантите и художниците го използват за инсталации и да експериментират с нови музикални инструменти. Създателите, разбира се, го използват за изграждане на много от проектите, изложени на Faire Maker, например. Arduino е ключов инструмент за научаване на нови неща. Всеки - деца, любители, артисти, програмисти - може да започне да се занимава, като следвате стъпка по стъпка инструкциите на комплект.
На 23.10.2019г. нашите колеги - Десислава Костадинова и Румяна Димитрова ни запознават с тези стъпки.



Няма коментари:

Публикуване на коментар