неделя, 3 ноември 2019 г.

Създаване на собствена дигитална игра – виртуална обиколка


Създаване на собствена дигитална игра – виртуална обиколка


Кьолн – старият град


С цифрови карти можете лесно да създавате виртуални обиколки - например през градове , села или други исторически места . Тук е представен пример за кратка обиколка на град Кьолн . Ако сте на място в Кьолн, можете да гледате обиколката на града на вашия смартфон или  таблет.

Показан е кратък урок за това как сами да планирате и публикувате такава виртуална обиколка.



Кратка история за създаването на града:
В историята на Кьолн като "голям град" започва преди почти 2000 години. В средата на І в. бившето селище е било издигнато в Колония Клавдия Ара Агрипиненциум. Градът покрива площ от около един квадратен километър в средата на днешния градски център на Кьолн и е заобиколен от стени с  височина около 8 метра и  дължина около 4 км. 
15 - 20 000 души са живеели в този добре укрепен град. По това време р. Рейн все още течала през средата на днешния стар град на Кьолн. На картата римският град е маркиран в червено, а предишното течение на Рейн е нарисувано. Приблизително един километър обиколката на града води до шест станции и днес все още се виждат следи от римския Кьолн. Когато кликвате върху отделните станции ще опише тези места по-подробно и ще можете да видите  някои снимки. 


С Google Maps (алтернативно също чрез Openstreetmaps ) не е трудно да създадете  виртуална обиколка на град.
1 .  Намерете тема и изследователски станции
По принцип има два начина да планирате тема за обиколка на град, село или друго историческо място.
Или избирате определена ера (както в примера на римския Кьолн) -или тематичен фокус (като: Водоснабдяването на Кьолн през вековете).  
 След това трябва да изберете подходящи станции , да съберете информация, изображения и връзки и след това да напишете кратък текст до всяка станция. Помогнете си взаимно да коригирате текстовете и да направите предложения за подобрение.

2 .  Създайте карта в Google Maps
За Google Street Maps можете да отидете до полето „Моите карти“ или „Моите места“ в горния ляв ъгъл


Ако кликнете върху „Моите карти“, можете да създадете нова карта (кликнете върху „Създаване“). За това са достъпни като инструменти :
1. Създаване на линии или форми - кликнете върху бутона "очертайте линия"
2. Създаване на маркер , който се показва като игли на картата - щракнете върху бутона "Добавяне на маркери".
3. Връзката на маркерите с маршрут - щракнете върху бутона "Добавяне на маршрути"



Както линиите и полигоните, така и маркерите могат да се кликват в режим на редактиране и да се въвеждат заглавия , текстове и изображения . Един от проблемите тук са връзките: те могат да бъдат създадени само чрез вмъкване на целия URL адрес. Това изглежда малко грозно. Поради това се препоръчва да въведете само няколко връзки в края на текста като „Други връзки“.
Много важно! Ако искате да вмъкнете снимки в обиколката си, трябва да ги проучите в интернет и да въведете URL адреса на снимката. Но внимавайте:
Използвайте само изображения, които имат лиценз за CC (Creative Commons) или са публично достояние. Най-лесният начин е, че използвате само снимки, които намерите в базата данни с изображения на Wikipedia . Следвайте това правило, ако искате да публикувате турнето - в противен случай можете да се сблъскате с проблеми заради авторските права върху снимките.
Създадохте ли собствена обиколка на града 

Няма коментари:

Публикуване на коментар